Detta är en fråga jag får ofta – och oftast i en mer eller mindre snäsig ton.
Frågan är inte helt lättbesvarad, då jag ju inte vill förringa något kvinnomord öht, men samtidigt är det lätt besvarat.
Givetvis är alla kvinnomord lika hemska, oavsett var eller hur det sker. Lika vidrigt är att nästan samtliga av dessa kvinnor innan mordet sker, levt under en stark hotbild av förövaren – som inte sällan är sanktionerat av myndigheter. Sanktionerat på sådant sätt, att kvinnan ( offret) ofta inte tas på allvar, att det väljs att inte tro på henne, att hon förringas. Medans förövaren ( oftast män ) väldigt ofta får stöd och uppbackning av myndigheterna.
Men… Det kan väl inte stämma? Tänker du kanske. Jo, det stämmer, så ser situationen ut för många hotade kvinnor. Myndigheter avslöjar exv ” hemliga adresser”, de – i det fall det finns barn – tvingar både kvinnan och barnen regelbundet träffa förövaren, de hotar att ta barnen från kvinnan om hon inte ” samarbetar” och i deras tycke bedriver umgängessabbotage, när kvinnorna försöker skydda sina barn. Samma myndigheter kan utan att tveka, sätta barnen hos förövaren – trots att de vet att personen är våldsam och kanske inte ens egentligen vill ha barnen hos sig av annan anledning än att skada kvinnan. Myndigheterna sanktionerar och i vissa fall uppmuntrar förövaren till umgängessabbotage.

Men vad är det nu då, som gör att mordet på Eva-Marree sticker ut från andra kvinnomord?
Förutom ovanstående uppräknade ” saker”, så finns det ytterligare övertramp av ffa sociala myndigheter gentemot Eva-Marree.

Eva-Marree mördades under ett ÖVERVAKAT umgänge i Västerås barn och ungdoms avd -regi. De hade lovat henne full trygghet att få börja träffa sina barn igen , efter umgängessabotage bedrivits från förövarens sida i flera år – 100% uppbackat av sagda avdelning, och i synnerhet av en sk konsult som arbetade där då ( och som var den drivande i hela händelseförloppet från start ), en kvinna vid namn Minna Wattavaari.
Minna Waatavaari, som VALDE att INTE informera båda kollegorna, som skulle sköta övervakningen, om Joels våldsamma, labila läggning, samt hans missbruk. Inte heller informerade hon dem båda om att hon – Minna Waattavari – själv anmält Joel inte mindre än 3 ( TRE ) ggr under hösten 2011 för övergrepp, misshandel och hot mot tjänsteman. Inte heller informerade hon om att senaste tillfället Joel hotade och angrep en socialassistent skedde bara några veckor innan mordet. Joel hade b.la vid det tillfället spottat på en assistent, som tog sin tillflykt och låste in sig med receptionisterna. Denna händelse blev heller inte polisanmäld.
Den kvinna, av de två som stod för övervakningen, som hade fått vetskap och information ang Joels våldsamma natur, valde av någon anledning att INTE informera sin kollega.

Dessa möten uppkom endast pga att Eva-Marree och hennes advokat lyckats få resning i Hovrätten ang vårdnaden. T.om Minna Wattavaaari mfl på Västerås barn och ungdom insåg att Hovrätten kan de inte styra såsom TR i Västerås – alltså var det bråttom nu att sätta ner foten mot Joel och tvinga honom låta Eva-Marree träffa sina barn. För hur skulle det se ut om det i Hovrätten kom fram att Barn och Ungdom i Västerås UPPMUNTRAT och SANKTIONERAT umgängessabotage??

De ” kompromissade” för att undvika att Joel gick banans på DEM igen: han skulle givetvis få närvara under mötena, han skulle givetvis få taxiresor dit – och när han försökte trixa sig ur mötena ( det var fel taxi, det fanns inte barnstolar – fast det fanns -etc) så GODTOG inte sociala hans protester och försök till sabotage längre. Efter nästan tre år av att låta honom styra allt, så slog de alltså i bromsen rejält, väl medvetna om att faran för Eva-Marree iom detta, hamnade i en än mer utsatt och farlig situation.

Eva-Marree mördades på socialas område, med en kniv tagen på plats av Joel – under ett bevakat umgänge mellan Eva-Marre och hennes son.
Den av kvinnorna – Annika Elmes – som kände till Joels bakgrund och att han kunde bara explodera okontralbart, gömde sig med pojken på övervåningen, och lämnade Joel – som hon sett var ursinnig på snudd till vansinnig – ensam i det kök, där hon bara minuter tidigare packat upp och lagt sex- sju vassa köksknivar i en öppen låda.

DETTA är vad som gör att mordet på Eva-Marree skiljer sig från andra. Inte brutaliteten, hoten, förföljelserna, myndigheternas flathet, deras totala anti gentemot Eva-Marree baserat på Eva-Marrees val i livet att dels arbeta som sexarbetare ( eskort) – eller hennes engagemang i sexarbetares frågor världen över.Utan att det skedde på socialas utsedda säkra plats, under bevakat umgänge, med ett vapen taget på platsen.

Detta är något många kvinnor som utger sig för att arbeta för ALLA utsatta kvinnor, har svårt ta till sig. De anser att Eva-Marree INTE platsar bland de kvinnor de säger sig arbeta för att skydda. De säger rent ut att :” Ja men hon var ju en hora, varför ska någon bry sig om henne då?”

Ffa är det en kvinna som som nu suttit och beklagat sig på FB, att hon kämpat så hårt att få till en radiodokumentär eller inslag, och har skickat ” tonvis ” med papper om kvinnor som utsatts, utsätts för hot och även som mördats. Tillslut. Hade hon nämnt mig ( påstår hon) och Susanna E. På P1, valde ta kontakt med mig. När Susanna såg alla papper jag har, hörde historien om Eva-Marree, så insåg hon att det fanns så mycket att ” hämta” när det kommer till brister etc. Susanna hade ett drygt svårt arbete att ens få tag på någon på Västerås Kommun, för alla slog ifrån sig och skyllde på varandra, och efter Franska teamet var där året innan, så hade många plötsligt slutat arbeta på Barn och Ungdom! Men Susanna gav sig inte, och fick slutligen – på band – erkännande från kommunen hur de felat, vilka grava fel och övergrepp de begått gentemot Eva-Marree och hennes barn. Samtidigt som de hävdade att de var ” oskyldiga”, “inte vill prata om detta” , ” vill glömma att det hänt” etc.

Men nu sitter alltså denna kvinna på FB och klagotjuter över att Susanna ” valde horan framför samhällsanpassade kvinnor “.

Det retar mig. För man kan inte säga sig arbeta för ALLA utsatta kvinnor, och samtidigt sätta upp gränser och se ner på dem de anser inte lever ett moraliskt dygdigt liv….