När Sprocket-ligan sover och maken likaså ( han ska upp tidigt och jaga imorgon), så får jag tid att sitta och fundera och reflektera lite.

Mycket har ju hänt som jag aldrig kunnat drömma om – både hemska saker, roliga saker, sorgliga saker etc – sedan den allra hemskaste dagen i mitt liv.

Många gånger har jag misströstat, stångat mig blodig mot osynliga murar, men på något sätt har jag alltid lyckats klättra över dessa murar. Inte utan hjälp dock.

När Ovidie, efter 3 år, sommaren 2016, skrev sitt mail till mig, trodde jag först att det var ytterligare ett av alla dessa grymma skämt jag utsatts för efter mordet.

Varför skulle en Fransk journalist och dokumentär- filmare från Europas största dokumentär kanal hör av sig till mig och vilja göra en dokumentär om Eva-Marree? Hur kände hon till mordet i Frankrike?

Hon skrev att hon reagerat starkt på mordet, då det hände – och skrev om det i Franska Metro. ( Mordet på Eva-Marree gav genklang över hela världen, det var 36 städer på fyra kontinenter som höll minnesstund samtidigt. I ett flertal av dessa länder ställdes klockor, så de kunde delta exakta tiden – oavsett tid hos dem.)

Ja, aktivisten och kvinnan Petite Jasmine var känd för sin aktivism för allas lika rättigheter och emot våld och stigmatisering.

Den dagen i juni, när Ovidie kontaktade mig, så hade hon följt efterspelet av mordet – och insett att istället för att belysa våldet och stigmatiseringen, så ville man ” sopa henne under mattan”. M.a.o det var knäpptyst! (i Sverige).

Så, i juli träffades vi och gjorde en trailer.

Från november 2017 – februari 2018, spelades dokumentären in.

I Februari 2018 har den premiär.

Det var en mycket mycket tung period när vi filmade. Men ändå; jag har så många ljusa minnen av och från Ovidie och Corentin.

De stunder vi kunde – och var tvungna- koppla bort inspelningen för att öht orka vidare – så blev det många skratt, djupa samtal, vackra foton Corentin tog ute i naturen.

Min tacksamhet för alla de som ställde upp och medverkade i dokumentären, och som jag vet om, kan inte beskrivas med ord.

2018 är året dokumentären kommer visas – och helt ärligt kan jag inte se att SVT inte kommer bli tvungna visa den – det skulle få Sverige att verkligen hamna i dålig dager, mer än de gjort.

För det är inte historien om en obekväm hora som mördas, som rullas upp. Det är historien om hur stigma, myndigheters flathet och egna rädslor och oförmåga erkänna de kan göra fel,som ledde fram till att denna lilla starka, obändiga, kärleksfulla, kloka kvinna tvingades leva i åratal av skräck för sitt liv och sorgen över sina barn!

En kvinna, som fick högsta poäng på högskoleprovet. En vältalig, välartikulerad, intelligent kvinna. En kvinna som kämpade för de svagare, som gav en röst åt de som inte kunde eller fick ha en röst.

En kvinna, som valde sin egen väg i livet och stod fast och rakryggad.

Jag kommer att engagera mig i grupper som kämpar mot kvinnovåld och bristen på hjälp, och hoppas inte alla ger upp pga otålighet att resultat inte kommer fort nog. Grupper som ger kvinnor hopp och sedan sviker dem.

Jag kommer även fortsätta kämpa själv, ensam

För trots allt har jag kommit ända hit – ensam.

Jag kommer aldrig sluta kämpa för kvinnor som Eva-Marree, kvinnor som misshandlas och som mördas.

Så här ska ingen kvinna hamna, i en kista i en kyrka,pga att mord och våld tillåts för INGEN VILLE LYSSNA!

Edit:

Efter dokumentären haft premiär,så blev Arte France nedringda och nedskrivna av 500 000 upprörda, bestört chockerade fransmän. Bara första dygnet. Dokumentären är visad – i dagsläget – inte bara in Europa, utan även utanför.

I mars vann den Amnesty International award category Human rights I Tessalonika. Den har även nominerats till ett antal större dokumentär /film – festivaler.

Men i Sverige…

Nej, där anses den angripa en “helig lag” och vara ” för kritisk”.

Amnesty International Sweden vägrar erkänna priset för bästa film mot brott mot mänskliga rättigheter – eftersom brotten begåtts i Sverige.

Men, den 18/6 kommer en radiodokumentär gjord av SR P1 sändas. Och – om allt sänts som jag fått höra den i förväg – så kan jag lova att blunda kan ingen längre!

Här kan ni se dokumentären

Lösen är FDPMAGNETO

https://vimeo.com/260942933